RonVen Pijpbestek maken.
Het maken van bestek
Belangrijkste materiaal
Het maken van Pennen is een echte hobby. Je hebt er wel een aantal basis zaken voor nodig. Om te beginnen een draaibank met beitels, basis materiaal (zie hiernaast) en een mandrel. Afhankelijk van het materiaal waarvan je een pen wilt maken ben je korter of langer bezig. Als een pen klaar is kan je hem op verschillende manier afwerken zoals beits, lak, wax etc.
Hout
Een van de hoofdbestandelen van bestek is hout of acryl. Hout is er in vele soorten en deze kunnen ook bijna allemaal gebruikt worden. Ze moeten wel geschikt zijn voor verwerking op een draaibank. Op dit moment heb ik meer dan 30 soorten hout die geschikt zijn.
Acryl
Naast hout is een kan een ander hoofdbestandeel acryl zijn. Ook dit materiaal is goed te verwerken op een draaibank. Wel zeer hard, dus je beitels moeten zeer scherp zijn. Ook het afwerkproces (polijsten) is totaal anders dan met hout.
Tamper
De tamper op zich is gemaakt van een materiaal die tegen hoge temperaatuur is bestand. Daarnaast zoek ik altijd naar een product welke ik zlef kan verwerken op de tamper. Zelf metaal draaien doe ik (nog) niet. Geschikt materiaal is messing, rvs en koper.
Krabber / priem
Voor de krabber of priem gebruik ik op dit moment alleen rvs. Dit materiaal ia makkelijk te verwerken en is ook stevig in gebruik..
@RonVen